Wednesday, January 19, 2011

Tentang ubat subur

Ada reader yang bertanya kat aku, ubat-ubat subur yang aku makan, berjaya tak?


Selagi korang tak dengar aku bercerita pasal aku mengandung, kira masih tak berjaya lah tu.


Ya, aku pernah makan ovinum dan juga clomid.


Aku pernah ambil, ovinum 5 tablet untuk 5 hari dan fungsinya untuk memperbanyakkan telur. Sebulan kemudian, telur aku memang banyak tapi keluar sebagai darah period dan keluar dengan sangat banyaknya sehinggakan aku serik ambik ovinum. Mungkin kesannya begitu pada aku dan ok bagi sesetengah orang lain.


Clomid pula aku pernah ambil untuk 3 cycle @ bulan. Juga tak berjaya, sebab pengeluaran telur yang cukup besar tak sebanyak yang doktor harapkan.


Salah satu faktor yang membuatkan aku tak subur ialah sebab aku ada masalah PCOS. Dimana, ovari aku lebih besar daripada biasa dan ia berlaku secara tiba-tiba selepas aku bersalinkan Mia. Syukur jugak aku tak dapat masalah ni sebelum aku kahwin. PCOS ni banyak berlaku pada wanita zaman ni. Doktor pun tak tahu kenapa PCOS ni muncul. Melalui research pun, aku tak dapat lagi fakta kukuh.


PCOS ni menganggu pengeluaran telur dan menyebabkan hormon imbalanced. Keadaan hormon yang tak stabil ni lah yang menyebabkan period tak regular dan seterusnya menyukarkan usaha menyatukan sperma dengan telur yang sihat.


Jadi setakat ni, aku dah hentikan usaha aku makan ubat subur dan segalanya. Yang aku pentingkan, period aku kembali regular seperti biasa.


P/s: aku dapat satu info dari doktor hari tu berkenaan waktu aktif sperma lelaki. Paling aktif selepas sperma 2-3 hari tak digunakan. Hari keempat, sperma dah mula lemah.

7 comments:

Anonymous said...

new info for me,thanks sis

means kene make love selang 2 - 3 harilah...baguih...baguih

QASEEH HATIKU QASEEH said...

salam..
slmt brkenalan yer..
sy pn mcm awk jgk..ada prob pco since b4 1st pegnen..
lps kawin ..dkt 1yr sy x pegnen..
wori jgk psl sume urg suka tnya..smpi trasa jgk d hati..
last2 sy p jmpa pakar gynae..
dktr tnya ada ka berat sy nek 2-3 kg lps kawin..sy pnya berat mmg nek 10 kg lps kawin..lps tu dktr komfem me ada pco..dia just bg sy pil kc regular peiod..n clomid..1 mons after tu..sy pegnen..lps 3 yrs..sy dtg lgk jmpa dktr tu..he give me..d same pil..ambik pil clomid slps 2nd day period smpi abis..n aktif bersama dlm tempoh 14 hari slps tu..n lps 1mons sy pegnen 2nd tym...sepa2 ada pco dktr kata..plg susah nak turun kn berat badan..psl hormon..tp nak ilang kn prob tu..kena turun kn berat bdn...sori pjg lebar plk sy berceloteh..sharing is caring

UmiMia said...

Anon,
nak make love hari2 pun takper..tp paling aktif kalau dapat selang gitu...

Qaseh,
thank you for sharing..i suka...bertuah lah u sbb ambik clomid sekali jer terus jadi...rezeki namanya...share lah sekali u pergi jumpa doktor kat mana?

nasaoji said...

ooo..

kiranya, deme kene pose paling lama 2 hari je la kak ek..

kt doakan moga dimudahkan urusan membuat adik mia!.. (",) ~amin~

QASEEH HATIKU QASEEH said...

salam..sy dlu pn wori jgk..biar pn x smpi 1 yr kawin..cpt2 jgk p cari tkg urut n doktor..mula sy p klinik swasta yg doc pompuan psl x segan mo tanya2..lps tu g spital govt..ah d cni 2 kali sy pigi..ada doc sebut2 psl nama se org pakar gynae..dlu doc nie keja d spital govt..tp kuar p bkk klinik sndiri..1st tym kena advise sy x pegi..psl nama doc tu x prna dgr..mmg la x prna dgr...psl urg2 yg sda lama kawin or pegnen aje p cari doc gynae kan..hehehe..2nd tym kena dvise baru sy p brusaha cari doc tu..nama nya doc ramesh..skrg dia ada medical cntre sndiri..rafelsia medical centre di kota kinabalu..doc nie bgs..bla sy dpt test positip..dia pnya hepi..siap o-yes2x..lg dpn sy..dia pn heran/kesal napa sy p pakar gynae yg len tu..x bule bg tau yg sy nie ada pco..tp b4 dia bg ubat subur dia scan dlu..cek ada cyst or not..bla teda n rahim dlm ok..dia cdg kn la clomid tu..klu x silap la..psl nama ubat sy x ambik tau pn..tp rasa2 itu la..psl dia ckp..kta try yg tu dlu..klu x dpt..baru tukar ubat len..x dpt jgk..baru try lain kaedah..n asben pn nak kena cek..tp sukur la rezeki berpihak pada sy lebi awal..1 mons lps mkn uabt tu sy positip..ekceli sy nak p jmpa doc tu lg..nak try tuk dpt kn yg ke-3..hopefuly rezeki cpt dpt..psl skrg umur pn sda 35..wori jgk nie..anak yg ke-2 masuk 5 yrs ..yg 1st 8yrs..

Rin said...

Salam... sblm ni silent reader.
Untuk anak sulung, sy makan clomid 3 cycle, x lekat, rehat sebulan, then lekat. Sebelum tu saya da miscarriage 2kali.
after 2 years, x pregnant2 lg, jumpa pakar lg, at the same time, makan madu n jus kurma beli at mercu food, pon x pregnant2, until 1st daughter da 6 tahun. barule dapat second son.
Tp, Alhamdulillah, 7 bulan je lepas tu, pregnant anak ke 3.
harapan nak 5 dan lebih lagi kalau umur mengizinkan dan ada rezeki lagi.
Tengah fikir2 nak jumpa pakar semula sebab anak ke3 dah setahun lebih, n bdn mencanak2 naik.

Rose, u area mana? I dulu penah jumpa dr suhaimi Isa. Dia bagus. Tp dulu masa i jumpa dia kat kelanajaya medical centre, now at pantai ampang.

UmiMia said...

Odah,
kalau ikutkan kalau hari2 bersama pun kuat jer sperma diaorang tapi kalau nak bagi lagi cergas at least rest for 2 days lah

Qaseeh,
mmg betullah u sesuai ngan clomid...sekali jer dah jadik...kira cam clomid tu bantu push sikit jer yer...good good...

Rin,
I kat cheras...skrang ni pergi Pantai Cheras jer sbb dekat kan...rasa cam pernah dgr nama doc u sebut tu...maybe kalau xde apa gak kat sini..i jumpa doc lain...