Tuesday, March 8, 2011

Steak yang sangat super delicious @ Menate/Syamille Steak House


Sabtu lepas, aktiviti GBM yang antara terhebat sekali aku rasa. Sebab dapat menikmati kesedapan dan keempukan daging lembu yang tak ada tandingannya. Menate Steak House ataupun Syamille Butcher kat area sebelah SPCA Jalan Kolam Air Lama Ampang ni dah 2 tahun beroperasi (tak silap aku). Restoran pertama dia adalah kat area USJ 21. Kira dah berkembang menjadi dua lah sekarang.
Ini ownernya Ezman yang secara detailnya menerangkan pada kami pasal jenis-jenis daging yang terdapat kat sini dan jugak segala persoalan lain contohnya bisnes kat sini mcmana? 'OK' sambil laju mengangguk. Mana tak ok nya, sekali orang datang masuk nak makan mesti paling sikit pun 3-4 org 5-6 org. Dah tu, omputih semedang. kalau dah omputih yang datang makan, tak yah cerita panjang lah kan. Dah tentu lah TERBAIK.Korang baca lah detail kat gambar atas ni pasal cara masakan steak. Pada aku yang terbaik untuk kita makan daging ni samaada medium well ataupun medium rare. tapi bagi kita yang tak biasa makan benda kurang masak, ambiklah medium well..percayalah. Janganlah ambik well done, mmg liat dan juice pun dah banyak hilang. Aku tanya, diaorang marinate dengan apa steak kami nanti. Simple saja, just olive oil, oyster sauce, garlic and pepper. Yerlah kan, aku rasa itu sebaiknya...dengan tu kita akan dapat rasa keaslian daging.
Wallah........hasilnya akan jadi seperti di gambar atas ni. Yang hujung sekali tu ialah grain fed beef. Maknanya lembu yang digunakan tu makan special diet iaitu bijian sahaja. Sejujurnya, walaupun Wagyu paling special dan Angus antara paling mahal. Aku tetap suka my steak, plain Grain fed beef, medium well. Seriously, lemak dia cair kat dalam mulut, tak pernah aku rasa. Aku bukanlah peminat lemak ni. Tapi bila saat aku termasuk satu piece bahagian steak grain fed beef yang berlemak tu...perghhhh....I'm in love....

Yang pukul 3 tu, ialah the bestest of them all iaitu Wagyu beef, speciality diaorang lah ni. Wagyu ni bezanya, terdapat marbling (lemak antara daging) yang dianggap paling terbaik. Masa aku datang ni, diaorang ada buat promotion 50% off for Wagyu Beef. Lembu Wagyu ialah lembu yang paling dimanja antara semua. Special treatment kata orang. Diet special, pagi-pagi bangun tidur akan di massage massage pulak. Pastu tak boleh stress yer...kalau stress nescaya lemak dia bakal bertaburan dimerata celah. Not good okeh...rasa dia..mak aiii..perghhh..mmg juicy dan lembut sangat. Confirm takkan ada kes gusi cramp punya (pernah kan, bila makan daging gusi rasa cam cramp jer).

Rotate ke pukul 6, itu ialah Angus beef, Daging lembu daripada lembu hitam yang dikenali sebagai Angus Cow. Sangat lembut dan kurang kolestrol. Rasanya tawar sikit daripada daging yang lain dan kurang lemak. Definitely good for people yang mementingkan kesihatan tapi masih nak makan daging merah.

Dan yang tepi sekali (pukul 9), ialah lamb ler...rasa dia memang lain daripada lamb chop yang korang makan kat mana-mana. Memang sangat berperisa dan lemak dia, sangattttt sedap (eh, apa ni, aku dah start makan lemak ker..aiseymannnn).Pastu keluar dua jenis spaghetti ni. Beef bolognese dan Beef Aglio Olio. Kedua-keduanya terhebat. Tak ada kurang..serius..tak tipu. Bolognese cukup rasa,tak masam sangat dan tak manis sangat just perfect. Aglio Olio ni punya sedap...korang tanya lah Ayu The Sun, dia memang peminat tegar Aglio Olio ni.

Oh, lagi satu info untuk korang daging-daging ni semuanya adalah chilled meat bukan yang frozen punya. Proses daging juga adalah mengikut piawaian daging terbaik Australia. Iaitu sebaik sembelih, daging tak akan terus dihidangkan. Tapi akan di kuarantin dalam chiller untuk tempoh-tempoh tertentu. Katanya, sebaik sembelih, daging tak sesuai untuk terus dimakan, kerana ada banyak bakteria akan keluar. Jadi, sebaiknya perlulah ada waktu kuarantin yang bersesuaian untuk jenis daging-daging tertentu.

Jadi memang sebaiknya, nak beli daging pergilah pada butcher bertauliah yang tau proses-proses terbaik. Kat Syamille @ Menate Steak House ni jugak ada jual cold cuts yang kita boleh makan dengan sandwich...my favourite........ada beef salami, beef bacon, breakfast strips dan macam-macam lagi. Aku beli beef bacon, harganya cuma RM9.90 untuk around 7-8 keping. Balik rumah, pan fried dengan minyak sedikit dan makan dengan bubur..perghhh...heaven...
Untuk harga, korang cuba tengok menu kat atas ni. Gambar-gambar ni banyak di cilok daripada blog Ayu the Sun, tapi aku tau dia tak marah..kan Ayu kan..hehe.
Untuk minuman pulak, jangan risau. Free jer dan free flow. Tapi jangan tak abeskan, nanti dia charge....Cumanya, tak banyaklah pilihan air nya yer. Jangan mengada nak pi mintak air tembikai ker, air bandung ker...nan hadoooo. Tapi takyah sibuk lah ke air sangat...dah penuh perut makan steak tu, takder nya korang rasa nak minum air bergelas-gelas.

Jadinya, apa lagi....kepada peminat Steak...a real steak...steak lover...pergilah cuba Menate Steak House...highly recommended by GBM. Sid makan diam jer, Kak Red terus order untuk family dia makan keesokannya, delivery hokeh. Bojeng..perghh berkilogram daging dalam perut. Terpaksa makan untuk tunangnya, Yan, yang tak dapat datang. Ayu dan Syahrul, diaorang dah pernah makan dah..kawan diaorang punya kedai pun..anytime leh makan lagik. Mia, alahai ciput sangatlah dia makan. Dia bukan makan daging pun.

Alamat:
Menate Butcher Shop / Steak House
No, 16 Jalan Kolam Air Lama Satu
68000 Ampang Jaya
Selangor

(Area shop lots sebelah SPCA, Ampang)

8 comments:

Kancilbiru said...

ya allah kak...

tergamak kau membuat daku begini...

mementang la ai puasa...

ciss ciss..meleleh sudah air liur ku..hehehe..

adenium said...

rose... ai kalau makan.. memang diam... untuk menikmati kesedapan nya... hahahah

lov_note said...

wahahaha tidak2 suda trasa2 tbau2 ksedapannya..

xpuas2 bca kt RM sambung cni plk bca... oohhhh tidakkk..

mmg kejam kalian ni..miahahah

Emma Aqasyah said...

bapak sedap giler! akan ku jejaki tempat ini... thanks for sharing..

UmiMia said...

KB,
pergi ler bukak puasa kat sana..air dah xyah risau..free flow....

sid,
tau dah u tu....

lov_note,
kekejaman kami kerna terpaksa...hahahah

Emma,
no problem...akan kita share2 lagi pasni

Zana S said...

eh, kat usj ada ek? tapi nape add takde ya??

atty's said...

terliur kty nengok nya rose..
sedap bangat nie.

Unknown said...

Adasijil Halal Jakim ke?